Geavanceerd zoeken

SCA-studie naar een betere winstverdeling in koffie

22.05.2020

De Specialty Coffee Association (SCA) heeft 5 voorstellen opgesteld voor een betere verdeling van de winst tussen de koffieboeren en -handelaren.

SCA Ontwerp van een grafiek op de koffiewaardeketenBeeldbron: Specialty Coffee Association (SCA)

De branchevereniging Specialty Coffee Association (SCA), die zichzelf ziet als spreekbuis voor de wereldwijde koffiewaardeketen, heeft een commissie in het leven geroepen om de normen voor de verwerking van koffie in 2018 te verbeteren. De vijf voorstellen die nu zijn opgesteld, zijn bedoeld om de ongelijke verdeling van de winsten tussen de koffieboeren in de producerende landen en de handelaren in de verdelende landen te compenseren en om stabiele prijzen te garanderen.

  1. Besprekingen met besluitvormers in de groeilanden op overheidsniveau, zodat zij de belangen van hun kleine boeren kunnen behartigen voor eerlijker verdeelmodellen ten opzichte van bedrijven
  2. Meer transparantie en uitwisseling van informatie tussen producenten en distributeurs
  3. Een verzekerings- en distributiebijdrage voor alle handelaren en wederverkopers, zodat in geval van mislukte oogsten de koffieboeren financieel kunnen worden ondersteund en permanente opleidingen kunnen worden georganiseerd.
  4. Naast smaak en kwaliteit moet duurzaamheid een vast criterium worden voor de beoordeling van koffie.
  5. Een soort van inkomstenverdelingsregeling voor koffieboeren om hen in staat te stellen deel te nemen aan een miljardenmarkt.

In wezen lijkt het systeem niet te verschillen van dat van een vakbond. Uiteindelijk rijst echter de vraag hoe hoog de door de leden te betalen contributie moet zijn om een gewicht te vertegenwoordigen ten opzichte van de omvang van de sector? Alleen al het Nederlandse bedrijf Jacobs Douwe Egberts (JDE) behaalde in 2017 een omzet van 5,5 miljard euro met koffie en thee. Dit komt overeen met ongeveer 7% van het bruto binnenlands product van Ethiopië, de vijfde grootste koffie-exporteur qua volume.

autoren
Harald Mohring

Redacteur

Na een technische opleiding in 2005 ging hij naar een reparatiecentrum voor elektrische apparaten. Met veel koffie werd menig koffiemachine gedemonteerd en geanalyseerd. Sindsdien deelt hij zijn kennis online. Een echte koffiejunkie.